Tijdens de eerste novemberdagen van 2003 waren er grote overstromingen op Sumatra, het grootste eiland van IndonesiŽ. Hieronder zie je enkele foto's en een BBC-nieuwsbericht.

Sumatra - Indonesia
Monday, 2 November, 2003

Devastating floods from torrential rains across south-east Asia have left 72 people dead and 98 missing, according to reports.

Thousands have also been forced to flee their homes while vast areas of agricultural land have been badly affected.
In Sumatra, rescue workers believed dozens more had been buried alive in landslides, which have destroyed some villages.


Opdracht 16 a

Wat is volgens het nieuwsbericht de oorzaak van deze overstromingen ?

Opdracht 16 b

Welke gevolgen - behalve overstromingen - zijn er nog meer volgens het nieuwsbericht ?Regen

We weten intussen hoe wolken ontstaan (???). Wanneer de waterdruppels in de wolken te groot en te zwaar worden, vallen ze als regen naar beneden.

Opdracht 17 a

Wat bedoelt men met een 'bui' ?

Opdracht 17 b

Wat wordt bedoeld met 'motregen' ?Sneeuw


Als opstijgende lucht heel snel afkoelt ontstaan er geen druppels, maar ijskristallen of sneeuw. De sneeuwkristallen groeien nog verder zolang de lucht vochtig is. Wanneer de sneeuwkristallen zwaar genoeg zijn vallen ze naar beneden.

Vaak is de lucht tussen de wolken en de grond warmer dan 0 °C; dan smelt de sneeuw onderweg. Er komt dus regen naar beneden. Als die lucht wŤl koud is blijven de sneeuwkristallen bestaan: het sneeuwt.


In 2003 viel de eerste sneeuw al tijdens de herfstvakantie, op 24 oktober. 's Nachts vroor het in Drente - 8,3 °C.

Sorry, je moet 'Java' geinstalleerd hebben op je PC ...

Sneeuwkristallen zijn allemaal verschillend. Ze hebben wel allemaal een zeshoekige vorm.
Hier kun je prachtige foto's van sneeuwkristallen onder de elektronen-microscoop bekijken.

Opdracht 18

Door welke fase-overgang ontstaat sneeuw ?Hagel

Soms regent het urenlang achter elkaar. Soms valt de neerslag ook in buien. Die duren minder lang, maar ze zijn vaak heftig. In buien waait de wind niet alleen horizontaal (b.v. van west naar oost) maar ook vertikaal. De sneeuwkristallen in een wolk vallen dan omlaag, smelten onderweg en worden door de wind weer omhoog geblazen. Ze bevriezen opnieuw, maar dan als ijsdruppels. Zo ontstaat hagel.

Als dat op- en neerbewegen vaak achter elkaar gebeurt, worden de ijsdruppels steeds dikker. Er kunnen dan gevaarlijk dikke hagelstenen ontstaan.

Op internet zijn nog meer indrukwekkende foto's van hagelstenen te vinden.

Opdracht 19

Door welke herhaaldelijke fase-overgangen ontstaan hagelstenen ?Mist

Lucht koelt af bij het opstijgen. Maar ook aan de grond kan lucht afkoelen. Daar heb je natuurlijk bij vraag 14 b al over nagedacht :-)

Als de temperatuur van de lucht lager wordt dan het dauwpunt, ontstaan er weer druppeltjes in de lucht. Die zijn zo klein dat ze bijna zweven. Dat noemen we mist.

Er kan zich een fijne of een dikke laag mist ontwikkelen, meestal dicht bij de grond. Hieronder zie je twee voorbeelden.

Mist in de Ooijpolder bij Nijmegen Mist hangt bij Nijmegen boven de Waal

Opdracht 20

Bij mistig weer ontstaat ook neerslag op planten en bodem. Hoe heet deze neerslag ?Rijp

En dan de laatste vorm van neerslag, een hele mooie.

Het is niet meer zo moeilijk om te bedenken hoe rijp ontstaat. We hebben weer vochtige lucht nodig. De grond en de planten moeten veel kouder zijn dan het dauwpunt. De waterdamp uit de lucht condenseert dan niet, maar slaat meteen neer als vaste stof: rijp.

Opdracht 21 a

Hoe heet de fase-overgang waarbij rijp ontstaat ?

Opdracht 21 b

Bij welke andere neerslag heb je dezelfde fase-overgang ? Wat is het verschil met rijp ?
naar boven