Afval (6)

Papier en karton

In 2000 werd in Nederland ruim 4 miljoen kilo papier en karton gebruikt: van kranten, kopieerpapier en boeken tot toiletpapier en servetten. Minder dan de helft daarvan - ongeveer anderhalf miljoen kilo - wordt gebruikt voor verpakkingen als eierdozen, melkpakken en verhuisdozen. Elke Nederlander gebruikt jaarlijks gemiddeld 200 kg papier. Dat is meer dan een halve kilo per dag. Bijna een kwart van alle afval bestaat uit papier en karton.

Niet hout, maar oud papier is in Nederland de belangrijkste grondstof voor papier en karton. Nederland behoort zonder meer tot de kampioenen in de wereld als het gaat om hergebruik van oud papier. Nederland produceerde in 2000 ruim 3,3 miljoen ton papier en karton. Daarvoor werd 75 procent (2,5 mln. ton) oud papier en karton gebruikt en 25 procent (0,8 mln. ton) hout.

De belangrijkste houtsoorten die in Europa worden gebruikt voor de productie van papier en karton zijn naaldhout en loofhout. Het overgrote deel komt uit productiebossen en plantages in Scandinavië, zuidwest Europa en Noord-Amerika. Die bossen worden duurzaam beheerd. De papierindustrie gebruikt vooral dunningshout - kleine bomen en snoeihout als takken en kleine stammen - en zagerijresten. De dikkere delen van de stammen en de grotere bomen worden gebruikt voor de bouw-, meubel- en verpakkingsindustrie.

In 2000 werd 63 % van alle gebruikte papier en karton ingezameld en hergebruikt. Van al het papier en karton uit huishoudens werd 50 procent gescheiden ingezameld.

papier container

Recycling - Van ingezameld oud papier wordt weer nieuw papier gemaakt, bijvoorbeeld voor kranten of kringlooppapier. Door papier opnieuw te gebruiken, hoeven minder bomen te worden gekapt. Op milieuvriendelijk papier staat een milieukeurmerk. Je kunt dit papier kopen bij warenhuizen, kantoorboekhandels en natuurvoedingswinkels.

Het oud-papierbedrijf sorteert het papier en karton. Vervolgens worden drukinkt en andere verontreinigingen verwijderd en worden het papier en karton met behulp van chemicaliŽn opgelost in water. Uit de pulp wordt weer papier en karton gemaakt. Papiervezels kunnen ongeveer 6 keer worden hergebruikt. Omdat de vezels door recycling steeds korter en slapper wordt, worden ook verse houtvezels toegevoegd.

iedere dag een snipperdag

Oude kranten, tijdschriften en reclamedrukwerk kunnen direct bij het oud papier. Verder zijn ook kartonnen dozen, kleine kartonnen verpakkingen van bijvoorbeeld thee, macaroni en waspoeder, golfkarton, oude (telefoon)boeken, computervellen en ander kantoorpapier, wc-rolletjes, enveloppen, reclamefolders, papieren zakken, eierdozen en cadeaupapier geschikt om opnieuw te gebruiken. Niet bij het oud papier hoort papier of karton dat ijzer bevat zoals bijvoorbeeld ordners. Dat geldt ook voor de kartonnen verpakkingen van zuivel en frisdrank. Die hebben een plastic laagje aan de binnenkant. Nat en/of vervuild papier en karton zoals onder andere keukenrolpapier, toiletpapier en behang hoort niet bij het oud papier. Dat moet in de vuilnisbak. Dat geldt ook voor foto's. Plastic verpakkingen om reclamedrukwerk en tijdschriften mogen niet bij het oud papier.

Vraag 6a

Hoeveel papier en karton wordt jaarlijks in Nederland gebruikt ?

Vraag 6b

Wat is de belangrijkste grondstof voor papier en karton ?

Vraag 6c

Welk hout wordt het meest gebruikt voor papier en karton ?

Vraag 6d

Hoeveel papier en karton wordt hergebruikt ?

Vraag 6e

Hoe is de inzameling geregeld bij jouw gemeente ?

Vraag 6f

Wat gebeurt er met het ingezamelde oud papier ?

Vraag 6g

Wat kan er wel en niet bij het oud papier ?
halloOp naar ... boven deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8