Afval (5)

Glas

Glas is een harde, doorzichtige stof bereid uit gesmolten zand, kalk en soda. Glas wordt ook voor een groot deel gemaakt uit gebruikt glas dat in de glasbak wordt ingezameld voor hergebruik. Het wordt vooral gebruikt als vlakglas (ramen en dergelijke) en verpakkingsmateriaal (flessen en potten en 'klein glas' zoals deodorantrollers, kruidenpotjes, sambalpotjes en parfumflesjes).

Nederland is kampioen in het recyclen van glas. Van de circa 30 kilo verpakkingsglas die iedere Nederlander jaarlijks gebruikt, komt 78% in de glasbak terecht. Dat glas wordt gebruikt bij het maken van nieuw glas. Dit levert veel milieuwinst op: hergebruik voorkomt afval, vermindert het gebruik van grondstoffen en bespaart energie. Het gebruik van oud glas bij de productie van nieuw glas levert een energiebesparing van 25% op.

Al het glas waar geen statiegeld op zit, hoort in de glasbak. In de glasbak hoort alleen glas thuis: ander afval kan het recycleproces verstoren. Ook gebroken drinkglazen en kleine potjes, bijvoorbeeld voor kruiden, kunnen in de glasbak. Kristalglas mag per sť niet in de glasbak omdat daar veel zware metalen inzitten. Het vlakglas (onder andere ruiten) hoort ook niet in de glasbak omdat eventuele stopverfresten het hergebruik van glas bemoeilijken. Gloeilampen, spaarlampen, ovenschalen en tl-buizen mogen evenmin in de glasbak.

glasbak

Recycling-glas wordt in Nederland apart ingezameld en gerecycled. Nieuw wit (doorzichtig) glas kan alleen maar gemaakt worden van witte scherven. En groen en bruin glas kan het beste gemaakt worden van groene en bruine scherven. Eerst wordt het niet-glas verwijderd: de metalen doppen gaan naar Hoogovens om te recyclen. De papieren etiketten worden losgeweekt tot papierpulp en naar een fabriek gebracht waar ze er bakstenen van maken. Ander vuil, dat mensen onterecht in de glasbak hebben gegooid, wordt eruit gehaald en gaat naar de gewone vuilverbranding. Het kleine beetje vuil dat nog aan het glas zit, verbrandt op het moment dat het glas zo verhit wordt dat het smelt. Er blijft nog wat vervuild gruis over en dit wordt weer gebruikt in de wegenbouw. Al met al blijft er maar heel weinig over dat verbrand of gestort moet worden.

Vraag 5a

Wat is glas ?

Vraag 5b

Wat mag wel of niet in de glasbak ?

Vraag 5c

Leg in je eigen woorden uit wat er gebeurt als het glas is ingezameld !


Op naar ... boven deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5 deel 6 deel 7 deel 8